Coda 2

A mai napon jelent meg a Coda 2 webszerkesztő alkalmazás a Panic gondozásában, melyet már sokan vártak. Óriási volt a hype amely a megjelenését megelőzte, ami nem is csoda, hiszen egy markáns frissítésen esett át a szoftver.

Soha nem használtam a Coda korábbi verzióit, de az promóciós videó igencsak felkeltette az érdeklődésem. A Coda 2 egy gyönyörűen megrajzolt és teljesen integrált webfejlesztői program lett, amely beépítve tartalmaz HTML-, CSS- és kódszerkesztőt, fájlböngészőt, MySQL szerkesztőt és terminált. A Coda 2-vel egy időben megjelent a kicsit butított iPad verzió is Diet Coda néven, hasonló tulajdonságokkal mint az asztali verzió, felvértezve az AirPreview-nak nevezett cukisággal, amely real-time jeleníti meg az asztali verzióban szerkesztett tartalom kimenetét, kvázi előnézetet ad.

Pillanatnyilag csak egy normális editort ismerek iPad-re, a Textastic-ot. Fantasztikus szoftver és mindent tud amire egy webfejlesztőnek szüksége lehet, ha épp csak egy iPad áll a rendelkezésére. A VCS támogatást hiányolom belőle, de a fejlesztő Twitteren már jelezte, hogy dolgozik a Git integrálásán (Hurrá!), illetve kicsit kényelmetlen, hogy az állományokat le-fel kell töltögetni a módosítások során.

A lényeg, hogy a megjelenés napján letöltöttem a Coda 2 próbaverzióját, illetve megvásároltam a Diet Coda-t az App Store-ból. Sajnos csalódás volt számomra. Ezzel senkit sem akarok megbántani, de véleményem szerint az egésznek nagyobb a füstje mint a lángja. Nincs semmi átütő vagy forradalmi a szoftverben a megjelenésén kívül, amit meg kell hagyni szemet gyönyörködtető.

Az iPad verzió ugyan mutat néhány hiányosságot, amely - egy magamfajta fejlesztő számára - nehezen megbocsátható:

  • nem lehet színsémát betölteni (hardcore fejlesztőként az életem felét ezekben az editorokban töltöm, hagy döntsem már el én, hogy mi nekem a jó, egyébként is Solarized addict vagyok)

  • nem lehet fontot választani, a beépített pedig problémázik a magyar ékezetekkel

  • a terminál nem hajlandó elfelejteni a legutóbb megnyitott session paramétereit, így ha több projektem is van különböző szervereken, akkor simán az elsőnek megnyitott SSH sessiont mutatja, hiába zárom be a projektet és nyitok egy újat. Nem kis problémát tud ez okozni éles környezetben, mondjuk egy rossz szerveren kiadott rm -r * parancs futtatásával.

Nem, nem azt mondom, hogy a Coda 2 és a Diet Coda rossz szoftverek lennének! Egy jól integrált, nagyon látványos és igényes webfejlesztő szoftver, amely mutat ugyan hiányosságokat, de ezeket nyilván javítani fogják a jövőben. A problémám az, hogy semmi olyan újdonságot vagy innovációt nem mutat amely indokoltá tenné a hatalmas hype-ot. A szoftver minden komponense, többé-kevésbé különálló alkalmazásokként megtalálható minden webfejlesztő eszközarzenáljában. Jobbnál jobb kódszerkesztők, forráskódkezelők, MySQL kliensek és terminál alkalmazások vannak, melyet minden fejlesztő használt eddig is és messzemenően többet tudnak. Bárhogy is csűrjük-csavarjuk, a Coda erőssége a marketingben és a dizájnban rejlik, ami természetesen nekem is sokat számít (a dizájn része), de fejlesztőként ennél nekem sokkal többre van szükségem.

Időről időre meggyűlik a bajom a TextMate-tel, mégis lenyűgöz, hogy már évekkel ezelőtt mennyivel többet tudott mint más hasonló editorok bármely platformon. A TextMate 2 alfája is mutat problémákat, annak ellenére, hogy több éves késéssel jelent csak meg. Mégis valahányszor eldöntöm, hogy elpártolok tőle, rövid időn belül visszahúz a szívem és a kezembe rögzült shortcut-ok.