Bye WP, Hello OP!

A mai nappal leszámoltam a WordPress blogmotorral és egy új megoldásra váltottam, az Octopress-re. A WordPressel már hosszabb ideje az volt a bajom, hogy utáltam bejegyzéseket szerkeszteni a beépített szerkesztőjében. Tökéletes mint tartalom kiszolgáló, de a szerkesztő rész mindig is távol állt tőlem. Az utóbbi időben már nem is használtam, offline írtam meg a bejegyzéseket, majd utólag töltöttem fel és szerkesztettem a megjelenést. Azonban iPad-ről ez meglehetősen nehézkesen ment, a szerkesztőben nehézkes volt a navigálás.

Már a blog életének korai szakaszában is volt egy kósza kísérletem arra, hogy HTML helyett valami kényelmesebb szintaxissal szerkesszem a bejegyzéseket. Az utóbbi időben rengeteg alkalmazás jelent meg mind iOS-re, mind desktopra melyek támogatják a Markdown szintaxist, és egyébként is kényelmes számomra ez a szerkesztési forma így végül az Octopress mellett tettem le a voksomat.

Az Octopress - azon túl, hogy megemészti a Markdown kifejezéseket - azért is tetszik, mert nem használ adatbázist a tartalom kiszolgálásához, hanem a beléje pakolt .markdown állományokat olvassa fel és generálja le belőle a statikus tartalmat. Ezáltal a kiszolgálás sebessége összemérhetetlen a dinamikusan renderelt tartalommal. 

A blogmotor cseréjével egyúttal felhelyeztem a koronát azon korábbi törekvéseimre, melyek az egyszerűsítést célozták. Ennek eredményeként a hozzászólások és a sidebar-on elhelyezett photostream estek az áldozatául. A hozzászólások eddig sem töltöttek be komolyabb szerepet az oldal életében, a fotó folyam azonban szerves részét képezte az utóbbi időben tett erőfeszítéseimnek, ezért az egy külön menüpontot kapott, amely a Flickr photostream-re linkel.

A legutóbbi, WordPressben használt design már eléggé letisztult volt, mentes mindenféle zavaró elemtől. Az új megjelenés ezt az irányt viszi tovább. Mivel jellemzően szöveges tartalmat osztok meg, néhány képpel kiegészítve így a szöveges megjelenítés kapja a legnagyobb hangsúlyt. Itt lép a képbe egy másik szívemhez közel álló tulajdonság melyet az Octopress szolgáltat: a kódrészletek szerkesztése és megjelenítése egyszerű, ízléses és jól olvasható.